Επιχείρηση «καθαρά χέρια» από Φιγιόν

Επιχείρηση «καθαρά χέρια» από Φιγιόν

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την εντιμότητά του υπογράμμισε χθες ο υποψήφιος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, λέγοντας ότι το σκάνδαλο γύρω από την παχυλά αμοιβόμενη πλασματική εργασία της συζύγου του, ως κοινοβουλευτικού του βοηθού, τον χτύπησε «σαν κεραυνός».

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Φιγιόν υπενθύμισε στους ψηφοφόρους των προκριματικών εκλογών του κόμματος ότι «δεν θα τους στερήσουν την επιλογή τους» και ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τους «κάνει να σιωπήσουν».

Παρότι η συνέντευξη Τύπου απογοήτευσε πολλούς, καθώς ο Φιγιόν απέφυγε κάθε αυτοκριτική, ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς παραδέχθηκε ότι το πολιτικό του πρόγραμμα, και κυρίως η δέσμευσή του να καταργήσει 500.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, «προκάλεσε ταραχή σε πολλούς». Παρά ταύτα, ο Φιγιόν παραδέχθηκε ότι η πρόσληψη της συζύγου του «υπήρξε σφάλμα».

Σε μια προσπάθεια να πείσει το ακροατήριό του ότι δεν ενήργησε παράνομα, ο Φιγιόν δεσμεύθηκε χθες να δημοσιοποιήσει στο Διαδίκτυο τις φορολογικές του δηλώσεις. «Απασχόλησα τη σύζυγο και τα παιδιά μου για χρονική περίοδο 15 μηνών με απολαβές 3.000 ευρώ τον μήνα για τον καθένα τους. Δεν έκρυψα τίποτα. Ολα δηλώθηκαν στην εφορία. Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, πολλοί αναρωτιούνται εάν όλα αυτά είναι ηθικά. Το ερώτημα αυτό με θέτει ενώπιον της κρίσης των Γάλλων. Μόνον οι Γάλλοι δικαιούνται να με κρίνουν και όχι τα ΜΜΕ», είπε ο Φιγιόν.

Σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας Le Monde, η συνέντευξη Τύπου του Φιγιόν θύμιζε περισσότερο «επιχείρηση επιβίωσης» παρά προεκλογική ομιλία. Ο υποψήφιος, που έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα με πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του να τον καλούν να παραιτηθεί, αντιμετώπισε ένα ακόμη «χαστούκι», όταν ο επικεφαλής του κεντρώου Modem, Φρανσουά Μπαϊρού, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Φιγιόν.

Σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, ο Φιγιόν θα αποκλεισθεί από τον πρώτο κιόλας γύρο των προεδρικών εκλογών στα τέλη Απριλίου, με τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και τον φιλελεύθερο Εμανουέλ Μακρόν του Εμπρός να φέρονται ως επικρατέστεροι για τη μονομαχία του δεύτερου γύρου.

Στο μεταξύ, με τους κολοσσούς του Διαδικτύου Google και Facebook συνεργάζονται ήδη Γάλλοι δημοσιογράφοι, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της διασποράς προπαγάνδας και παραπληροφόρησης. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανακοίνωσε χθες ότι συμμετέχει στην πρωτοβουλία, συνεργαζόμενη με το Facebook για την «εξακρίβωση» αμφισβητούμενου ειδησεογραφικού περιεχομένου, ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Από τη μεριά της, η μη κερδοσκοπική First Draft News ανακοίνωσε –σε συνεργασία με την Google– την κυκλοφορία της εφαρμογής CrossCheck, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους Γάλλους ψηφοφόρους να εξετάζουν την αξιοπιστία κάποιου δημοσιεύματος.

Εγκαίνια

Την ίδια ώρα, την προεκλογική της εκστρατεία για την προεδρία εγκαινίασε επίσημα την Κυριακή η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, μιλώντας στην πόλη Λιόν. Στην ομιλία της, η κ. Λεπέν καταδίκασε με δριμύτητα τους «δύο φονταμενταλισμούς», της παγκοσμιοποίησης και του ισλαμισμού, παρουσιάζοντας την εφιαλτική μελλοντική εικόνα μιας Γαλλίας υπόδουλης της Ε.Ε. και «φυλετικά αλλοιωμένης» από τα αλλεπάλληλα μεταναστευτικά κύματα. «Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Οι εκλογές αυτές αποτελούν επιλογή πολιτισμού. Τα τρία μου παιδιά και οι σημερινοί νέοι θα ομιλούν άραγε τη γαλλική μας γλώσσα; Δεν θέλουμε να ζήσουμε κάτω από την απειλή της κυριαρχίας του ισλαμικού φονταμενταλισμού», είπε η κ. Λεπέν, που κάλεσε τους Γάλλους να συνταχθούν μαζί της, ανεξάρτητα από το εάν προέρχονται από τη Δεξιά ή την Αριστερά, ενώ οι περίπου 5.000 οπαδοί της φώναζαν το σύνθημα: «Είμαστε σπίτι μας!».

Η ομιλία της θύμισε τις παθιασμένες προεκλογικές εμφανίσεις του πατέρα της –ιδρυτή του κόμματος, αλλά σήμερα διαγραφέντα από αυτό– Ζαν-Μαρί Λεπέν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT