Ο Μ. Σουλτς ποντάρει στους απέχοντες των εκλογών

Ο Μ. Σουλτς ποντάρει στους απέχοντες των εκλογών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Από τη δεξαμενή της αποχής αντλεί υποστήριξη ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild. Ενας στους πέντε επίδοξους ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών δεν είχε προσέλθει στις κάλπες το 2013, ενώ το ποσοστό για τους ψηφοφόρους της Αγκελα Μέρκελ είναι ένας στους δέκα.

Το εύρημα αυτό καταγράφει την απήχηση που έχει μεταξύ των μη ψηφοφόρων το μήνυμα του Μάρτιν Σουλτς για αναδιανομή και κοινωνική δικαιοσύνη. Το Σάββατο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρομοίασε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel τον Σουλτς με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, αναφερόμενος όχι στον ρατσισμό αλλά στον λόγο που απευθύνουν και οι δύο προς τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης.

«Θεωρώ ότι η σύγκριση που έκανε ο Σόιμπλε δεν πρέπει να θεωρηθεί προειδοποίηση προς τους ψηφοφόρους αλλά προειδοποίηση προς τους δικούς του ανθρώπους», σημείωσε ο αρθρογράφος του Spiegel Γιαν Φλαϊσχάουερ. «Ο Σόιμπλε τους λέει να μην εφησυχάσουν, γιατί η υπερβολή γύρω από τον Σουλτς δεν θα σπάσει σαν μιντιακή φούσκα. Στην αρχή ούτε τον Τραμπ τον έπαιρνε κανείς στα σοβαρά, αλλά εν συνεχεία προσπέρασε όλους τους αντιπάλους, περιλαμβανομένης και της επικρατέστερης, την οποία όλοι θεωρούσαν νικήτρια».

Το ενδιαφέρον γύρω από τις θετικές προτάσεις του Μάρτιν Σουλτς έχει στερήσει το οξυγόνο της διαρκούς προβολής από την AfD, το κόμμα που αμφισβητεί τη γερμανική κυβέρνηση από ακροδεξιές εθνικιστικές θέσεις. Το κόμμα της Φράουκε Πέτρι εξακολουθεί να ασχολείται με το ερώτημα ποιες αποχρώσεις νεοναζισμού να επιτρέψει στις τάξεις του. Τα δύο τρίτα των περιφερειακών στελεχών του κόμματος αποφάσισαν χθες να παραπέμψουν στο πειθαρχικό με το αίτημα της αποπομπής τον επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία, Μπιέρν Χέκε, μετά την ομιλία του Ιανουαρίου στη Δρέσδη, με την οποία χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι οι Γερμανοί τιμούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος με μνημείο στο Βερολίνο.

Εκλογή Σταϊνμάγερ

Εν τω μεταξύ, χωρίς απρόοπτα κύλησε την Κυριακή η εκλογή του νέου προέδρου της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, από την κοινή συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ και εκπροσώπων των 16 γερμανικών κρατιδίων. Ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστηρίχθηκε από τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Σοσιαλδημοκράτες) και απέσπασε 931 από τις 1.239 έγκυρες ψήφους.

«Εχω πίστη ότι θα ηγηθεί της χώρας μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», είπε για τον Σταϊνμάγερ η καγκελάριος Μέρκελ. Το γεγονός ότι ο ισχυρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού υποχώρησε, αποδεχόμενος πρόεδρο από τον ελάσσονα εταίρο, θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές ως σημάδι καλής θέλησης για τη συνέχιση της συγκυβέρνησης και μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Σταϊνμάγερ θα αναλάβει τα καθήκοντά του από τον απερχόμενο Γιόαχιμ Γκάουκ στις 18 Μαρτίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT