Νέα τουρκικά πυρά κατά Γερμανίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποτίθεται ότι η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας, στο Βερολίνο, θα έπρεπε να εκτονώσει την ένταση που πυροδότησαν οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων με ομιλητές Τούρκους πολιτικούς από τις γερμανικές αρχές και οι οργίλες επιθέσεις του Ερντογάν, που συνέκρινε τη σημερινή Γερμανία με το Γ΄ Ράιχ. Ωστόσο, οι διπλωματικές δηλώσεις καλής θέλησης από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκιάστηκαν από νέες, εκατέρωθεν κατηγορίες, που προοιωνίζονται οτιδήποτε άλλο από γρήγορη ομαλοποίηση. Μετά το πρόγευμα εργασίας που είχαν οι δύο άνδρες στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε την ανάγκη περαιτέρω διαλόγου για την αποκατάσταση της ομαλότητας στις διμερείς σχέσεις. Ευθύς αμέσως, όμως, έσπευσε να κατηγορήσει τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο της Γερμανίας για αντιισλαμική προκατάληψη. «Στη Γερμανία, βλέπουμε πολλούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, γενικά τις Αρχές, να υιοθετούν πολύ σκληρές, πολύ αντιτουρκικές θέσεις, συχνά μάλιστα βλέπουμε αντιισλαμικά αισθήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τα γερμανικά μίντια να σταματήσουν αυτό που ονόμασε «μαύρη προπαγάνδα» εναντίον της χώρας του.

Από την πλευρά του, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «έντονη, αλλά φιλική» τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κράτησε μιάμιση ώρα και τόνισε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν την επάνοδο στην ομαλότητα. Αργότερα, όμως, σε άλλη δημόσια εκδήλωση, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τόνισε ότι «υπάρχουν όρια που δεν μπορεί να υπερβεί κανείς και σε αυτά περιλαμβάνονται οι συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία».

Αφορμή για την έκρηξη του Ερντογάν στάθηκε η απόφαση τοπικών γερμανικών αρχών να ακυρώσουν προγραμματισμένες ομιλίες Τούρκων πολιτικών, σε συγκεντρώσεις ομοεθνών τους, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η τουρκική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία σε αυτές τις συγκεντρώσεις, καθώς 1,3 εκατ. Τούρκοι που βρίσκονται στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου. Χθες το βράδυ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επρόκειτο να μιλήσει στο Αμβούργο, σε εκδήλωση που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει σε γερμανική πόλη, θέμα που συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση Γκάμπριελ – Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ, η γερμανική μυστική υπηρεσία BfD, η οποία ασχολείται με την εσωτερική ασφάλεια, διαπιστώνει με έκθεσή της σημαντική διεύρυνση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας της Τουρκίας επί γερμανικού εδάφους. Ο διοικητής της υπηρεσίας, Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, προειδοποίησε ότι οι εσωτερικές αντιθέσεις της Τουρκίας, ιδιαίτερα μεταξύ δεξιών εθνικιστών και υποστηρικτών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, μπορεί να κλιμακωθούν επικίνδυνα στους γερμανικούς δρόμους, στην πορεία προς το δημοψήφισμα του Απριλίου.

Χθες το απόγευμα, έγινε γνωστό από τον δήμο του Ρότερνταμ ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακύρωσε προγραμματισμένη ομιλία του στην ολλανδική πόλη για το τουρκικό δημοψήφισμα, προφανώς για λόγους ασφαλείας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ακροδεξιός ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς είχε ηγηθεί μικρής διαδήλωσης έξω από την τουρκική πρεσβεία, στη Χάγη, όπου κατήγγειλε ως «δικτάτορα» τον πρόεδρο Ερντογάν και ζήτησε να απαγορευθεί η συγκέντρωση του Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT