Υψηλοί τόνοι μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας

Υψηλοί τόνοι μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντηρείται σε υψηλά επίπεδα η ένταση στις σχέσεις της Αγκυρας με το Βερολίνο, ενώ απομένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες για το κρίσιμο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Παράγοντες από ολόκληρο το γερμανικό πολιτικό φάσμα στηλιτεύουν τη στροφή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον αυταρχισμό και θέτουν ερωτήματα για την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Μιλώντας στο Πασάου της νότιας Γερμανίας, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να ανεχθεί κατασκοπευτική δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών επί γερμανικού εδάφους με στόχο οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν.

«Κατασκοπεία»

«Εχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία κατ’ επανάληψιν ότι παρόμοιες δραστηριότητες είναι απαράδεκτες. Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κανείς για το κίνημα Γκιουλέν, οι γερμανικοί νόμοι ισχύουν για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι δεν μπορεί να κατασκοπεύονται από άλλα κράτη», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ. Για «αφόρητη και απαράδεκτη κατασκοπεία» στη Γερμανία κατηγόρησε την Τουρκία και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατίδιου της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους.

Είχαν προηγηθεί ρεπορτάζ τριών γερμανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η τουρκική υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) παρέδωσε στο Βερολίνο κατάλογο περίπου 300 ανθρώπων και 200 ενώσεων που υποτίθεται ότι συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, ζητώντας την παρακολούθηση και τη δίωξή τους. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ιθύνοντα νου του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περυσινού καλοκαιριού.

«Απόπειρα πραξικοπήματος κατά της δημοκρατίας» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου ο Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμπερτ, υποστηρίζοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει «τη μετατροπή μιας αναμφίβολα εύθραυστης αλλά δημοκρατικής τάξης πραγμάτων σε αυταρχικό σύστημα». Προσέθεσε δε ότι, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα του περασμένου Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος «έκανε πραξικόπημα κατά της ίδιας της συνταγματικής τάξης» και ότι «αυτό το δεύτερο πραξικόπημα μπορεί να επιτύχει».

Σε ακόμη οξύτερους τόνους, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Die Linke, χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν «νονό της τρομοκρατίας» με αφορμή την πρόσφατη απειλή του ότι ουδείς Δυτικός θα αισθάνεται ασφαλής πουθενά στον κόσμο, αν τα ισχυρά κράτη της Δύσης δεν αλλάξουν πολιτική έναντι της χώρας του. Η αριστερή πολιτικός κατηγόρησε την καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν παίρνει κανένα μέτρο για να απαντήσει στις προκλήσεις Ερντογάν και ζήτησε την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Τα αντανακλαστικά του Ταγίπ Ερντογάν ερέθισε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild για το κρίσιμο δημοψήφισμα. Γραμμένο τόσο στη γερμανική όσο και στην τουρκική γλώσσα, το εν λόγω άρθρο έφερε τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Ατατούρκ θα ψήφιζε “Οχι”». Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι, αντιθέτως, ο Κεμάλ Ατατούρκ «θα ψήφιζε “Ναι” γιατί κι ο ίδιος ζούσε σε ένα σύστημα σαν κι αυτό που εμείς προτείνουμε». Απαντώντας στις επικρίσεις των κεμαλικών ότι δημιουργεί ενός ανδρός αρχή, προσέθεσε: «Μήπως ο Κεμάλ Ατατούρκ δεν κυβερνούσε μόνος του; Εδώ βρισκόταν σε αντιπαράθεση ακόμη και με τον Ινονού».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT