O Τάιλερ Μακ Νάλι εξεπλάγη όταν ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού του στο Μπέλφαστ βρήκε δύο αστυνομικούς να τον περιμένουν και σοκαρίστηκε όταν του έδειξαν την άδεια να ψάξουν την κατοικία του. Είχαν λόγους να πιστεύουν ότι ο κ. Μακ Νάλι είχε παραγγείλει χάπια έκτρωσης για κάποια «ευάλωτη γυναίκα». Τελικά η υπόθεση κατέπεσε λόγω έλλειψης στοιχείων.
Το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία που έβαλε τέλος στην σχεδόν ολική απαγόρευση των αμβλώσεων ενέπνευσε πολλές εκκλήσεις στο Μπέλφαστ, στο Λονδίνο και αλλού για παρόμοια φιλελευθεροποίηση στην υπό βρετανική κυριαρχία Βόρεια Ιρλανδία όπου ισχύουν αυστηρότατοι νόμοι σχετικά με τη διακοπή της κύησης από τον 19ο αιώνα.
Πολύπλοκο ζήτημα
Ωστόσο, ο δρόμος για την άρση της απαγόρευσης των αμβλώσεων είναι πολύ πιο πολύπλοκος από ό,τι ήταν στην Ιρλανδία όπου αφορούσε τη σαφή ανατροπή μιας συνταγματικής τροποποίησης.
Η Βόρεια Ιρλανδία έχει μπλοκάρει όλες τις προσπάθειες του Λονδίνου να φιλελευθεροποιήσει τον νόμο για τις αμβλώσεις, ο οποίος επιτρέπει τη διακοπή της κύησης μόνο όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της γυναίκας. Δεν υπάρχουν άλλες εξαιρέσεις, ούτε ο βιασμός, ούτε η αιμομειξία ή η συγγενής ανωμαλία του εμβρύου. Οσοι παραβίαζαν την απαγόρευση κινδύνευαν, όπως τόνισε ο Μακ Νάλι, με ισόβια κάθειρξη.
Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία στη Βόρεια Ιρλανδία επιθυμεί να υπάρχει πρόσβαση στην άμβλωση, για τις καθολικές και προτεσταντικές ομάδες το θέμα περιπλέκεται από τον σεχταρισμό.
Παρότι το Σιν Φέιν δήλωσε μετά την ψηφοφορία στην Ιρλανδία ότι η εκστρατεία για φιλελευθεροποιημένο νόμο περί των αμβλώσεων πρέπει να εξαπλωθεί και στον Βορρά, παραδοσιακά όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία τάσσονται κατά των αμβλώσεων, όπως τόνισε η Ελεάνορ Κρόσεϊ Μαλόουν, εκπρόσωπος της Rosa, μιας οργάνωσης για το δικαίωμα στην άμβλωση.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι γυναίκες με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στη Βόρεια Ιρλανδία απελπίζονται. Αν και μπορούν να ταξιδέψουν στη Βρετανία, στην Ουαλλία ή στη Σκωτία προκειμένου να κάνουν άμβλωση, για όσες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, τα χάπια της έκτρωσης είναι μια ορατή εναλλακτική λύση.
Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι νεφελώδεις και δημιουργούν πονοκεφάλους για την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε μία στιγμή που απασχολείται με την εσωτερική διαμάχη στο Συντηρητικό Κόμμα για την αποχώρηση από την Ε.Ε.
Μετά την ψηφοφορία στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η Βρετανίδα υπουργός για τις Γυναίκες και την Ισότητα Πένι Μόρνταοντ δήλωσε ότι η ψηφοφορία έδινε ελπίδες στις γυναίκες στη Βόρεια Ιρλανδία. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει ανανεώσει το αίτημά του για νέο νόμο περί των αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία. Υπάρχουν αιτήματα για ξεχωριστό δημοψήφισμα στη Βόρεια Ιρλανδία, αν και ο νόμος μπορεί να αλλάξει με μία απλή πράξη του Κοινοβουλίου.
«Στη Βόρεια Ιρλανδία εξακολουθούμε να έχουμε μία απαγόρευση που χρονολογείται από το 1861», δήλωσε η Κρόσεϊ Μαλόουν. Περισσότεροι φιλελεύθεροι νόμοι εισήχθησαν το 1967 και ουδέποτε επεκτάθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία. Η πολιτική κατάσταση περιπλέκεται από την εξάρτηση της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι από τους δέκα βουλευτές που εκπροσωπούν τη Βόρεια Ιρλανδία και οι οποίοι προέρχονται από το Ενωτικό Κόμμα που αντιτίθεται στις αμβλώσεις. Μάλιστα, η ηγέτις του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Αρλίν Φόστερ τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν έχει συνέπειες στον νόμο στη Βόρεια Ιρλανδία.
Εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις κατά του δικαιώματος στην άμβλωση στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου το 90% του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανοί και όπου οι θρησκευτικές ομάδες εξακολουθούν να έχουν σημαντική πολιτική επιρροή.