Ισραήλ: Σε κρίση ταυτότητας η χώρα – Δύσκολη η αποκατάσταση της ηρεμίας

Ισραήλ: Σε κρίση ταυτότητας η χώρα – Δύσκολη η αποκατάσταση της ηρεμίας

Το 2023 ξεκίνησε επεισοδιακά για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Νετανιάχου, εν μέσω νέων εκρήξεων βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Στο Ισραήλ σήμερα ο Αντονι Μπλίνκεν.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρονιά ξεκίνησε επεισοδιακά στο Ισραήλ για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω νέων εκρήξεων βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καθώς χιλιάδες Ισραηλινοί επιστρέφουν κάθε εβδομάδα στους δρόμους εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η νέα κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Με τη φονική επίθεση που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά Ισραηλινών κοντά σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ, κλείνει ένας από τους πιο φονικούς/αιματηρούς μήνες των τελευταίων ετών σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.   

Οι εκρήξεις βίας των περασμένων εβδομάδων, έρχονται να προστεθούν στην κοινωνική αναταραχή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση συνεργασίας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα, ενώ παράλληλα αναλυτές προειδοποιούν ότι η οικονομία της χώρας κινδυνεύει.

Και όλα αυτά, μόλις έναν μήνα αφότου ο 73χρονος Νετανιάχου επέστρεψε στην πρωθυπουργία ως επικεφαλής ενός πολυκομματικού κυβερνητικού σχήματος, το οποίο έχει επικριθεί ως το περισσότερο «ακροδεξιό» των περασμένων δεκαετιών στο Ισραήλ.

Μέσα σε ένα τέτοιο… εκρηκτικό πλαίσιο, ξεκινά σήμερα η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι, με τον ομόλογό του, Ελι Κοέν, συναντάται στην Ιερουσαλήμ και ο Νίκος Δένδιας.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συναντήσει από κοντά τον Νετανιάχου και άλλα μέλη της νέας δεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς και μέλη της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διακόψει τη συνεργασία με το Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας αντιδρώντας έτσι στην ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή που είχε προηγηθεί στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Οχθη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα Παλαιστίνιοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσπευσε να υπενθυμίσει τη «δέσμευση» των ΗΠΑ υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ, αφού Παλαιστίνιος ένοπλος σκότωσε επτά Ισραηλινούς κοντά σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος ο (αντιμέτωπος με κατηγορίες διαφθοράς για παλαιότερες υποθέσεις) Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει, από την πλευρά του, υπογραμμίσει ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί μια νέα κλιμάκωση της έντασης στη χώρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, οι πολιτικές που προωθεί η νέα κυβέρνηση συνεργασίας του Ισραήλ υπέρ της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων εμπλοκής για τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και της μεταρρύθμισης του συστήματος Δικαιοσύνης, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αποκατάσταση της ηρεμίας, πολύ περισσότερο δε όταν προέρχονται από μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί, υπερορθόδοξοι πολιτικοί.

Με πληροφορίες από Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT